Tuesday, September 17, 2024
HomeTop AutoLimitatoare de viteză obligatorii pentru mașinile din Uniunea Europeană din 2022

Limitatoare de viteză obligatorii pentru mașinile din Uniunea Europeană din 2022

Toate vehiculele noi vândute în Europa – inclusiv Marea Britanie – vor fi echipate cu un limitator de viteză obligatoriu din 2022 pentru a menține mașinile în limitele de viteză și pentru a spori siguranța rutieră.

Comisia Europeană a ajuns la un acord provizoriu conform căruia toate vehiculele noi vândute în Europa vor fi echipate cu un limitator de viteză ca cerință legală începând cu 6 iulie 2022.

Ce este un limitator de viteza?

Un limitator de viteză este un dispozitiv de siguranță care poate fi montat în mașina, astfel încât vehiculul să nu depășească o anumită viteză stabilită.

Spre deosebire de controlul vitezei de croazieră, care menține o viteză constantă pe tot parcursul călătoriei pentru a elimina utilizarea acceleratorului, un limitator de viteză vă permite să accelerați și să decelerați așa cum s-ar proceda în mod normal, cu condiția să nu depășiți limita de viteză pe care o setați.

Scopul unui limitator de viteză este de a acționa ca un sistem de avertizare a vitezei, spre deosebire de controlul vitezei de croazieră, care ajută la prevenirea oboselii și facilitează călătoriile lungi.

Cum funcționează limitatoarele de viteză?

Tehnologia limitatorului de viteză, numită Intelligent Speed ​​Assistant (ISA) utilizează date GPS și/sau camere de recunoaștere a semnelor de trafic pentru a determina viteza maximă permisă într-o zonă. Sistemul limitează apoi puterea motorului și viteza vehiculului la această limită.

Limitatorul de viteză va trimite avertismente haptice, audio și vizuale până când veți începe să conduceți în limitele de viteză.

Puteți elimina limitatorul de viteză?

În prezent, regulamentul european va permite să opriți limitatorul de viteză. Acesta va fi, totuși, activat când porniți mașina din nou, astfel încât să nu poată fi dezactivat definitiv.

Care ar fi scopul acestei măsuri?

UE speră că utilizarea limitatoarelor de viteză va contribui la reducerea accidentelor rutiere. Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) – care a făcut eforturi pentru introducerea limitatoarelor de viteză obligatorii – a declarat că această acțiune va reduce coliziunile cu 30%. Comisia Europeană a spus că limitatoarele de viteză (împreună cu alte măsuri incluse în legislație) ar putea preveni 140.000 de răniri grave din trafic rutier până în 2038. În general, speră să reducă numărul deceselor rutiere până în 2050.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments