Friday, September 20, 2024
HomeUltima OrăProblemele majore în Poliția Locală a Municipiului București. Legislația în poliție ar...

Problemele majore în Poliția Locală a Municipiului București. Legislația în poliție ar trebui urgent schimbată și instituția digitalizată

București este singura țară din Uniunea Europeană în care sunt 8 Direcții Generale de Poliție: Direcția Generală de Poliție a Municipiului București (Ministerul de Interne), Poliția Locală a Municipiului București și cele 6 Poliții Locale de sector. Spre comparație, sunt cu 80% mai puțini oameni în București decât în Berlin, care are 3,6 milioane de locuitori și nu are municipalități independente. Dacă organizarea administrativ – teritorială a țării noastre ar funcționa sub o singură unitate administrativ – teritorială care să aibă un singur buget și o singură coordonare atunci și problemele interne în poliție ar fi mai puține.

Capitala, dar și alte orașe din țară se confruntă cu o lipsă acută a locurilor de parcare raportat la numărul de mașini. Pietonii se plâng zilnic de șoferii care parchează mașina pe trotuar sau în zonele pietonale.

Legea nr. 97/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale a fost publicată în Monitorul Oficial după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat-o ar fi trebuit să permită autorităților să ridice mașinile parcate ilegal.

Prevederea legală este făcută greșit, pentru că de pe trotuare nu se pot ridica autovehicule. Mașinile se pot ridica de pe partea carosabilă, trotuarul nefiind parte carosabilă.

Dan Rășică, director general al Poliției Locale a Municipiului București

În timpul campaniei electorale Nicușor Dan, primarul Capitalei propunea zeci de parcări. Conform proiectului propus de candidatul Dreptei:

Aceste parcări vor fi amplasate la principalele intrări în oraș, vor avea între 500 și 2000 de locuri, în funcție de importanța arterei care intră în oraș și le va fi asigurată supraveghere și pază pentru ca oamenii care își lasă mașinile aici să aibă garanția că le găsesc în siguranță.” […] “Este o soluție pe care marile orașe occidentale au adoptat-o deja cu mare succes de 30-40 de ani, trebuie doar să o copiem.

Nicușor Dan, primarul Capitalei

Polițistul locală se luptă aproape zilnic cu o altă problemă majoră și anume stăpânii locurilor de parcare din București: “da-ți aia și lăsați-mă să plec”. Parcagii nu sunt speriați de nimeni, nici măcar de poliție. Îi vezi la orice colţ de stradă, mai ales în zonele aglomerate. Îţi fac semn să parchezi şi îţi promit că o să aibă grijă de maşina ta. Evident, contra unei sume de bani. Parcagiii de ocazie sunt mereu dispuși să negocieze tariful și asta pentru că, indiferent de suma primită, ajung să câștige și 800 lei pe zi. Este ilegal, dar amenzile pe care le primesc sunt în zadar.

Cum procedează parcagii cu polițiștii locali:

A venit polițistul local, i-a pus buletinul în mână, așteaptă completarea procesului verbal pentru că știe că este egal cu zero acel proces verbal, după care îl semnează. Omul legii îi înapoiază actul de identitate parcagiului, iar acesta îi spune polițistului: “Mai ai treabă cu mine? Sunt cetățean European, sunt liber, te rog poți pleca. M-ai sancționat o dată pentru o faptă, nu mai ai ce să îmi faci.” După această operațiune executorul judecătoresc s-a dus la domiciliul fiscal al contribuabilului. Executorul m-a anunțat că nu are ce să-i execute acestui personaj care avea sancțiuni în valoare de 21.000 de lei.

Dan Rășică, director general al Poliției Locale a Municipiului București

Polițiștii locali cu atribuții în domeniile ordine publică și rutieră ies la pensie la 65 de ani, deși desfășoară activitate în aceleași condiții ca polițiștii din Poliția Română, care ies la 45 de ani. Polițistul local trebuie să stea 8 ore într-o intersecție, dacă este la structura de siguranță rutieră sau, dacă este la ordine publică să prindă hoți la 65 de ani, ceea ce ar fi imposibil.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments