Thursday, September 19, 2024
HomeUltima OrăMarcel Boloș, ministrul fondurilor europene are ținte mari în PNRR. ,,Metroul va...

Marcel Boloș, ministrul fondurilor europene are ținte mari în PNRR. ,,Metroul va face din Cluj al doilea oraş cu 1 milion de locuitori din România.’’

România are nevoie de 73 de miliarde de euro pentru modernizarea întregii reţele de transport, arată datele incluse în studiul „Viitorul Transportului”, realizat de Deloitte.

Confederaţia Concordia a organizat, miercuri, conferința cu tema „Misiunea 2030 – Drumul României către un transport verde”, în cadrul căreia prezintă studiul „Viitorul Transportului”, document realizat de Deloitte, ce reprezintă prima foaie de parcurs pentru atingerea obiectivelor din domeniu.

Proiectul metroului din Cluj este un subiect amplu dezbătut de reprezentanții statului. Ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș a declarat că terminarea metroului din Cluj este o sarcină dificilă, dar care va ajuta orașul să adune un număr de 1 milion de locuitori.

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene

Investițiile care țin de infrastuctura de metrou este o componentă importantă atât pentru metroul din București, dar mai ales pentru Cluj. Proiectul de metrou va așeza Clujul în rândul localităților urbane cu un potențial extraordinar de dezvoltare urbană și poate reușim să avem acel nivel de localitate urbană de 1 milion de locuitori, astfel încât să mai echilibram din ceea ce înseamnă concentrarea serviciilor publice ale României doar în București. Mai avem două forme de transport verde pe care le avem bugetate și pe care urmează să le ducem la bun sfârșit.

Marcel Boloş, ministrul fondurilor europene

Proiectul a fost suspedat temporar la sfârșitul lunii august din cauza procedurii de achiziție pentru materiale, având în vedere că prețurile au crescut accelerat din cauza inflației și a conflictului din Ucraina.

Valoarea totală a investiției pentru metroul din Cluj este de aproape 10,113 miliarde lei. Prin obiectivul de investiţii „Tren metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida – etapa I a sistemului de transport metropolitan rapid Cluj: Magistrala I de metrou şi tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea. Componenta 1. Magistrala I de metrou Cluj” se are în vedere construcţia unei linii de metrou uşor cu o lungime 21,03 km, cu 19 staţii subterane şi un depou suprateran.

Amplasamentul este în judeţul Cluj, municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti. Ordonatorul principal de credite este Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, iar beneficiarii sunt UAT Municipiul Cluj-Napoca şi UAT Comuna Floreşti. Valoarea totală a investiţiei (inclusiv TVA) este de 10.112.816.000 lei, iar finanţarea se realizează din fonduri externe nerambursabile (inclusiv Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi de la bugetul local al UAT Municipiul Cluj-Napoca şi al UAT Comuna Floreşti, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments