Thursday, September 19, 2024
HomeUltima OrăÎnmormântarea Reginei Elisabeta A II-A, o zi care intră în istorie. Joe...

Înmormântarea Reginei Elisabeta A II-A, o zi care intră în istorie. Joe Biden și președintele României Klaus Iohannis participă la funeralii de stat ale reginei

Regina Elisabeta a II-a este înmormântată astăzi, la 11 zile de la deces. Sute de mii de oameni sunt așteptați pe străzile Londrei să ia parte la procesiune, în timp ce sute de lideri și de membri ai famililor regale vor fi prezenți la Westminster Abbey, acolo unde au loc funeraliile de stat. 

Sute de lideri de stat și de reprezentanți ai guvernelor, precum și membrii ai famililor regale, vor fi prezenți la liturghie. Printre aceștia se numără președintele american Joe Biden, premierii din Australia, Canada, Noua Zeelandă, dar și regele Spaniei, Felipe, și regina Letizia.

Președintele Klaus Iohannis participă la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a organizate la Westminster Abbey din Londra.

Înmormântarea de stat a suveranei care s-a aflat timp de 70 de ani pe tronul britanic va începe la ora locală 11.00 (13.00, ora României), potrivit datelor anunțate de Casa Regală britanică. 

Regina Elizabeth II va fi înhumată astăzi, la ora locală 19.30 (21.30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St George’s a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei, în urma unor funeralii de stat luni dimineaţa.
Funeraliile de stat, primele de la moartea lui Winston Churchill, în 1965, urmează să aibă loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

Camilla, regina consoartă, a adus un omagiu reginei Elisabeta a II-a. În discursul său, Camilla a spus despre Regină că a avut o regulă importantă după care s-a ghidat, respectiv „timpul ei privat și pasiunile ei private, iar apoi rolul ei public”
Camilla spune că acest lucru este „important” deoarece îi permitea monarhului să definească când era de serviciu și când nu, conform BBC.

Referindu-se la dragostea reginei pentru Balmoral, unde suverna a murit săptămâna trecută, Camilla a spus că Scoția este locul unde regina a putut „face lucrurile pe care le iubea”.
Camilla a vorbit și despre faptul că a avut ocazia să o ducă pe Regină la unele dintre organizațiile caritabile pe care le sprijină, precum Medical Detection Dogs.

„A fost foarte frumos să o duc pe regretata regină în locuri despre care știam că se va simți bine”, a spus Camilla în discursul său.
În timpul discursului, regina consoartă a împărtășit cu publicul și o amintire din ziua nunții sale cu Charles, când fosta suverană s-a amuzat de faptul că proaspăta mireasă a încălțat o pereche greșită de pantofi. 

Programul funeraliilor:

– 6:30 ora locală (5:30 GMT) – Se încheie expunerea sicriului pentru public la Palatul Westminster, pe unde sute de mii de oameni au trecut începând de miercuri pentru a-i aduce un ultim omagiu suveranei.
– 8:00 (7:00 GMT) – Invitaţii care participă la slujba de înmormântare încep să sosească la Westminster Abbey.
– 10:44 (9:44 GMT) – Sicriul Elisabetei a II-a părăseşte Parlamentul britanic şi se îndreaptă în procesiune funerară spre abaţie, însoţit de noul rege Charles al III-lea şi cei trei fraţi ai săi – Anne, Andrew şi Edward -, precum şi fiii săi, prinţul William şi prinţul Henry.
– 11:00 (10:00 GMT) – Începe ceremonia religioasă în faţa a aproximativ 2.000 de invitaţi, oficiată de decanul de la Westminster, David Hoyle. Predica va fi rostită de Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, şeful spiritual al Bisericii Anglicane, al cărei cap oficial este monarhul britanic; premierul britanic, Liz Truss, va citi un text religios.
– 11:55 (10:55 GMT) – Un sunet de goarnă va marca începutul celor două minute de reculegere care vor fi ţinute în toată Marea Britanie.
– 12:00 (11:00 GMT) – Ceremonia se încheie cu intonarea imnului naţional.
– 12:15 (11:15 GMT) – Sicriul va pleca în procesiune funerară de la Abaţie până la Wellington Arch, în Hyde Park. Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, va bate la intervale de un minut în timpul procesiunii.
– 13:00 (12:00 GMT) – Sicriul va fi transferat într-un dric pentru ultima călătorie la Castelul Windsor, la aproximativ 35 de kilometri vest de Londra.
– 15:00 (14:00 GMT) – Sicriul ajunge la castel şi distanţa de cinci kilometri de pe Long Walk, aleea care duce la reşedinţa regală, va fi parcursă pe jos.
– 16:00 (15:00 GMT) – Trupul neînsufleţit al Elisabetei a II-a este dus în Capela St George din castel, unde aproximativ 800 de invitaţi participă la o ceremonie religioasă oficiată de decanul de Windsor, David Coney. La finalul slujbei, sicriul va fi mutat în cripta regală a capelei, unde este înmormântat şi soţul reginei, prinţul Philip, care a murit în 2021 la vârsta de 99 de ani.
– 19:30 (18:30 GMT) – Elisabeta a II-a va fi înmormântată alături de prinţul Philip în cadrul unei ceremonii private la care vor participa membri ai familiei regale. Pe lespedea de marmură a mormântului ei vor fi gravate cuvintele: „Elizabeth II 1926-2022”.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments