Thursday, September 19, 2024
HomeSportNoul stadion din Constanța va costa aproape 100 de milioane de euro....

Noul stadion din Constanța va costa aproape 100 de milioane de euro. Cum va arăta arena ultramodernă dorită de Hagi și Popescu

Noul stadion Farul din Constanța va avea o capacitate de 18.190 de locuri și va costa aproape 100 de milioane de euro.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă 481 de milioane lei (aproape 100 de milioane de euro) pentru finanțarea tuturor lucrărilor aferente construcției Stadionului „Gheorghe Hagi”, în Constanța, potrivit unei HG pus acum în dezbatere publică.

Avem ambiția ca în toamna anului viitor să începem efectiv construirea noii arene. Constanța avea nevoie de mult timp de un astfel de proiect și mă bucur foarte mult că se întâmplă. Orașul merită din plin acest stadion, care va putea găzdui evenimente sportive și culturale majore.

Vergil Chițac, Primarul Constanței

MDLPA (Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației) va capitaliza cu această sumă Compania Națională de Investiții, firma desemnată de stat să se ocupe de proiectele prioritare de construcții din țară. CNI (Compania Națională de Investiții) este, în prezent, implicată, de exemplu în construcția noului stadion „Dinamo”, din București.

Pe noul stadion va evolua echipa de primă ligă Farul Constanța, patronată de Gheorghe Hagi după ”fuziunea” cu Viitorul Constanța, creația ”Regelui”. Până va fi gata arena de la malul mării, Farul va evolua în continuare la Ovidiu.

Aproape tot costul construcției stadionului Hagi este suportat de CNI (Compania Națională de Investiții) – 474 milioane lei, beneficiarul investiției, adică Municipiul Constanța, urmând să contribuie cu doar 6 milioane lei, contravaloarea unor prestații asumate: accese, promenada, alei, drumuri și plaforme, rețele de utilități; împrejmuire, amenajări peisagere, etc.; desființării corpurilor existente – stadion și anexe, clădiri tehnice, drumuri și alei, și cheltuielile aferente organizării de șantier, scrie economedia.ro.

Arena ultramodernă ar trebui să fie gata în anul 2024

Din punctul meu de vedere, cred că în 2024 se poate finaliza stadionul, dacă se dorește. Toată lumea își dorește stadionul. Trebuie să vină o aprobare de la București și se pare că lucrurile sunt în regulă. Cred că în 2024, în vară, putem să jucăm pe noul stadion.
Vrem să facem un stadion, dar suntem un club 100% privat. Stăm bine și la Academie, avem sponsorizări foarte multe, avem și cea mai mare firmă din România la noi pe piept, ne susține copiii.

Gică Hagi

Lucrările pentru „Gheorghe Hagi” se întind pe 21 de luni, alocarea investiției fiind egală pentru fiecare an.

Dintre caracteristicile stadionului, trebuie menționat că acesta va avea 18.190 de locuri în tribune și 64.000 de metri pătrați, suprafață desfășurată, dar întregul proiect presupune și alte construcții, astfel:

Lot 1 – Construire Stadion “Gheorghe Hagi”, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanta;

Lot 2 – Construire arene tenis și dependințe, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța;

Lot 3 – Construire Centru sportiv pentru recuperare, refacere și cantonamente, Strada Primăverii, Numărul 2-11, Municipiul Constanța;

Capacitatea stadionului de minim 18.000 de locuri se adresează următoarelor categorii de spectatori: public general, spectatori VIP, persoane cu dizabilități, reprezentanți presă (scrisă și radio-TV), și va fi structurat și dotat astfel: tribune, locuri şi facilităţi pentru spectatori; sector rezervat suporterilor echipei vizitatoare; spațiu pentru accesul şi ieşirea publicului; căile de acces pe stadion; sistemul de iluminat de urgenţă; sistemul de sonorizare şi comunicare cu publicul; instalaţiile sanitare pentru spectatori; puncte de prim ajutor pentru spectatori; facilităţile pentru spectatorii cu dizabilităţi; zona rezervată VIP-urilor şi invitaţilor cu cel puțin 1500 de locuri acoperite, dintre care 100 de locuri trebuie rezervate echipei vizitatoare; camera de control (punctul de comandă); sistemul de televiziune cu circuit închis; sistemul de acces a spectatorilor prin porţi de tip turnichete.

Principalele zone funcţionale și cerințe vor fi stabilite conform reglementărilor UEFA pentru asigurarea cerințelor de clasificare UEFA 4 (nivel maxim), potrivit Notei de Fundamentare a HG.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments