Thursday, September 19, 2024
HomeUltima OrăHaos pe Aeroporturile din România. Toate zborurile anulate de compania Blue Air...

Haos pe Aeroporturile din România. Toate zborurile anulate de compania Blue Air până luni. 3.000 de pasageri blocați și datorii de 28 de milioane lei, acuză Ministerul Mediului

Blue Air a suspendat ieri toate zborurile până luni, 12 septembrie . Compania acuză ministerul Mediului că a blocat toate conturile companiei. Pe Aeroportul Otopeni a fost haos. Oamenii s-au trezit cu zborurile anulate și au fost trimiși de angajații companiei Blue Air acasă pentru programarea următorului zbor.

Ce soluții au luat reprezentanții statului?

Cetățenii români aflați în străinătate, afectați de anularea recentă a zborurilor companiei Blue Air, își pot notifica situația și se pot adresa Ministerului Afacerilor Externe fie contactând cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact), fie contactând Centrul de Contact și Suport pentru Cetățenii Români din Străinătate (CCSCRS), telefonic la numărul de mobil 0040 751 084 537 sau prin email la adresa callcenter@mae.ro .

În cazul grupurilor de turiști, este recomandat ca o singură persoană să contacteze personalul consular, informațiile obținute de aceasta urmând a fi diseminate și celorlalți cetățeni români din grup.

După centralizarea datelor, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zborurile necesare aducerii în țară a românilor aflați peste graniță.

Potrivit reprezentanților aeroportului Henri Coandă, 1072 de pasageri care fuseseră procesați pentru plecare pe curse Blue Air reintră în țară, își recuperează bagajele și se descurcă, mai departe. În total, 14 zboruri anulate ieri.

Compania Blue Air își suspendă toate zborurile din România până luni, 12 septembrie.

Cauza ar fi poprirea conturilor sale de către Ministerul Mediului ceea ce face ca operatorul aerian să nu mai poată achita costurile curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, transmite compania într-un comunicat. Astăzi, pe site-ul aeroportului Bucharest Airports, toate zborurile Blue Air apar ANULATE, mai puțin cursa de Iași OB6201 programată pentru ora 16:20.

Sute de pasageri își văd astfel ruinate planurile de călătorie. Mulți sunt chiar acum ”pierduți” prin aeroport fără să primească ajutor din partea unui organ al statului.

Doi angajați ai companiei Blue Air le-au explicat pasagerilor din aeroportul Otopeni, să sune la call center și să programeze zborul, însă oamenii scandau că vor banii înapoi sau să li se ofere un sprijin să poată pleca cu o altă companie.

Comunicatul integral transmis de Blue Air:

”Datorită unei situații neprevăzute constând in poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până Luni, 12 Septembrie 2022.

Toate zborurile planificate din afara Romaniei către orice aeroport din Romania, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Român, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:

  • Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;
  • Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății);
  • Blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.

Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum și decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății, au adus Blue Air in situația nedorita de a își operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii.”

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, consideră că decizia companiei Blue Air de suspendare a zborurilor nu este justificată, în condițiile în care are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM și este în procedură de executare silită. Acesta a cerut companiei să reia imediat zborurile.

„Conturile au fost blocate de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) deoarece compania Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM și este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care AFM a procedat, conform legii, la recuperarea acestei creanțe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este una absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică, în niciun fel, suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această companie”, a spus Barna Tánczos.

Acesta a cerut Blue Air să reia imediat zborurile, să-și onoreze obligațiile față de călători și față de bugetul de stat și să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeșalonare a acestei datorii, pentru a rezolva pe cale legală diferendul.
Potrivit ministrului mediului, apelor și pădurilor, Blue Air are obligația de a plăti datoria la bugetul AFM, în condițiile în care nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze cu efect de seră, care erau obligația companiei.

S-a ajuns în această situație deoarece Blue Air nu a respectat legea. Această blocare a conturilor nu justifică în niciun fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor. Solicit Blue Air să se adreseze imediat AFM și să rezolve pe cale legală acest diferend și solicit să reia imediat toate zborurile și să-și onoreze obligațiile față de călători”, a conchis Barna Tánczos.

Compania Blue Air Aviation înregistrează o obligație fiscală la bugetul Fondului pentru Mediu, în valoare de peste 28,7 milioane lei. Suma este reprezentată de neîndeplinirea obligației de restituire a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (GES) aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021. În cazul companiei Blue Air, este vorba despre 54.230 de certificate. Termenul pentru restituirea certificatelor GES a expirat în luna mai 2022.

Având în vedere neplata obligației fiscale, chiar și după comunicări repetate, apeluri și somații transmise către companie, fără ca acestea să se concretizeze în vreun fel, Administrația Fondului Pentru Mediu (AFM) a fost nevoită să pună în aplicare legislația în vigoare, prin emiterea titlului executoriu conform Codului de procedură fiscală.

Blue Air se află în prezent într-o situație financiară dificilă, după ce a încheiat anul 2020 cu afaceri de 537 milioane lei, dar și pierderi de peste 403 milioane lei și un număr de angajați în scădere cu aproape 30%, la 806, conform datelor de pe platforma Confidas. Pentru anul 2021 nu sunt date disponibile, iar compania a refuzat să le pună la dispoziția Economedia.

Recent, compania a fost amendată cu suma de 2 milioane de euro de către Protecția Consumatorilor, pentru că operatorul a anulat aproape două sute de mii de rezervări, în perioada 30.04.2021-30.04.2022.

Compania a transmis că va ataca în instanță amenda primită de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și a acuzat că reprezentanții ANPC amendează compania deși nu are cele mai multe zboruri anulate.

Ulterior, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, spunea că Blue Air se pregătește să iasă din piață şi tergiversează primirea procesului verbal privind amenda aplicată de ANPC şi privind obligaţia de a da consumatorilor banii înapoi.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments