Thursday, September 19, 2024
HomeSănătateANPC interzice, de la 1 noiembrie, vânzarea alimentelor care au etichetă nutri-score

ANPC interzice, de la 1 noiembrie, vânzarea alimentelor care au etichetă nutri-score

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor interzice vânzarea în România a alimentelor care au etichetă nutriscore, pe culori, sau semafor. Este vorba despre eticheta care are 5 culori, de la verde la roșu, în care verde închis înseamnă că un produs ar fi cel mai bun, așa cum sunt cerealele integrale sau legumele proaspete, iar roșu înseamnă că alimentul are foarte multe calorii și este mai puțin indicat pentru consum des.
Decizia a creat panică în rândul unor producătorii autohtoni de alimente care au produse etichetate astfel pe rafturile magazinelor, mai ales că ANPC a comunicat inițial că etichetele nutriscore nu mai au ce căuta la raft de la 1 noiembrie.

Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta semafor-verde închis, verde deschis, galben, portocaliu și roșu a apărut în Europa în urmă cu un an, când Organizația Mondială a Sănătății – prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului – a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.

Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă, dar au făcut-o voluntar pentru că Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens.

În România, etichetarea produselor alimentare cu scala semafor a rămas la latitudinea producătorilor, iar cine a considerat că este în avantajul său, a pus-o pe produse. Însă numai după realizarea unor analize în laborator care să arate câte calorii are produsul.

Este și cazul producătorului de magiun Topoloveni, marcă protejată a României, la nivel internațional. Reprezentanta companiei, Bibiana Stanciulov, spune că o asemenea etichetare a presupus cheltuieli semnificative.

Reprezentanta companiei, Bibiana Stanciulov: „Nu înțelegem sub nicio formă de ce am primit, începând din luna august-septembrie, notificări de la hipermarketuri că în conformitate cu adrese transmise de către ANPC, începând cu data de 1 noiembrie, nu se mai primesc produse etichetate nutriscore”

„Am dus mostrele la Institutul de Cercetare Alimentară. Analizele au fost foarte sumpe. I-am obținut, într-adevăr, culoarea verde închis, litera A, atât pe produs din fructe, respectiv magiunul, cât și pe produse din legume care conține ulei – zacusca. Nu înțelegem sub nicio formă de ce am primit, începând din luna august-septembrie, notificări de la hipermarketuri că în conformitate cu adrese transmise de către ANPC, începând cu data de 1 noiembrie, nu se mai primesc produse etichetate nutriscore.

Azi, eu am postat deja pe pagina mea de Facebook cam ce conține o astfel de analiză nutriscore, respectiv lipidele, glucidele, fibrele alimentare și multe alte indicații care-l pot ajuta pe consumator în alegerea unui produs. Suntem într-o adevărată degringoladă generală pentru că noi comandăm etichete cu o cantitate mai mare – normal și logic – pentru a obține un preț mai bun, data la care se produce fiecare produs – scrie pe borcan separat de etichetare”, a explicat Bibiana Stanciulov.

Treptat, etichetarea semafor s-a extins și treptat și alți producători au pus pe produsele lor însemnul. Numai că la mijlocul lunii septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o adresă în care scrie citez, că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem”.

Mai mult, ANPC le transmite în adresă comercianților că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, dar nu mai târziu de 1 noiembrie anul curent.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments