Thursday, September 19, 2024
HomeSănătateZiua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. În România, 11,6% din populaţia...

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat. În România, 11,6% din populaţia adultă are diabet

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. A fost marcată pentru prima dată la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006.

Pacienții pot beneficia de gratuități la consultație, analize și schemă completă de tratament.

Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie” informează toți pacienții că va avea loc o discuție pentru sporirea gradului de conștientizare în rândul populației prin facilitarea accesului la cabinetul de Diabet Zaharat, Nutritie și Boli Metabolice “Sfântul Nectarie”.

Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie”

Astfel, pacienții se pot prezenta cu un bilet de trimitere de la medicul de familie la centrul medical, în Bulevardul Uverturii nr. 81, Sector 6, unde vor beneficia de gratuitate la consultație, analize și schemă completă de tratament.

Pentru ediţia din anul 2022 a Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, ONU reia tema de anul trecut, axându-se pe importanţa accesului la tratament. Deşi au trecut o sută de ani de la descoperirea insulinei, milioane de persoane cu diabet continuă să fie lipsite de tratamentul necesar. Organizaţia încurajează şi susţine comunitatea globală a suferinzilor de diabet să schimbe această stare de fapt: „Acţionând unitar, comunitatea persoanelor cu diabet din întreaga lume are forţa numerică, capacitatea de influenţă şi determinarea pentru a produce o schimbare în acest sens”, arată un.org.

În cadrul Conferinţei Naţionale „Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice”, ce a avut loc la Târgu Mureş la sfârşitul lunii septembrie 2022, profesorul universitar Rodica Bălaşa, de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, a atras atenţia că frecvenţa bolilor metabolice şi de nutriţie este într-o creştere permanentă, iar vârsta la care acestea apar este din ce în ce mai timpurie.
În acelaşi context, academicianul Constantin-Ionescu Tîrgovişte, care este şi preşedinte fondator al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a declarat că bunăstarea şi abundenţa care caracterizează şi societatea modernă conduc la obezitate, iar obezitatea este soră bună cu diabetul. O statistică prezentată de academician indică faptul că prevalenţa diabetului zaharat este în creştere la nivel mondial şi că, dacă în anul 2021 existau 537 de milioane de persoane cu această afecţiune, în anul 2030 se estimează ca numărul acesta să crească la 600 de milioane, iar în 2045, la 783 de milioane.

În România, conform studiului epidemiologic PREDATORR din anul 2014, (ultimul studiu naţional de prevalenţa diabetului în România), aproximativ 11,6% din populaţia adultă (20-79 de ani) are diabet. Aceasta înseamnă cu 31,8% mai mult decât media globală (8.8%) şi cu 70% peste media europeană.

Potrivit site-ului Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, 3 din 10 români au prediabet. Un număr de 7 din 10 români au ajuns pentru prima dată la medic în stadii avansate ale bolii, cu complicaţii deja instalate, arată arpim.ro.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Publicitate -

Most Popular

Recent Comments